“Je hebt in de wereld: Yellowstone NP, Great Barrier Reef, Himalaya, de Chinese Muur én de Waddenzee”

Jelle Bos

Lauwersoog, Jelle is een ondernemer met een eigen Rederij, Watertaxi Service, Waddenpaviljoen De Noorman, BMS maritieme bergingservice én Beleef Lauwersoog. Hij is een enthousiaste promoter van de regio.

Jaren geleden zag hij al de potentie. “Ik wil mensen laten ontdekken hoe bijzonder hun eigen regio of land is. Een prachtig gebied, weg van de massa. Wij hebben hier namelijk echt unieke locaties. Vijf nationale parken! En daar zitten wij met zijn allen midden in. Het Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Schiermonnikoog, het Unesco Werelderfgoed Waddenzee en De Friese Wouden. Hiervan is vooral Unesco Werelderfgoed echt heel uniek. Je hebt in de wereld: Yellowstone NP, Great Barrier Reef, Himalaya, de Chinese Muur én de Waddenzee. En vooral met die laatste doen wij véél te weinig.”

In 2009 werd de Waddenzee: Unesco Wereld Erfgoed. “Daar moeten we wat mee!”, dacht Jelle. Hij kwam tot de conclusie dat er niks te doen was op de Waddenzee. Je kon het werelderfgoed niet beleven. Hij kocht middenin de crisis zijn eerste rondvaartschip, een rib en een Defender, welke hij heeft opgeknapt en waarmee hij activiteiten is gaan ontplooien.

Wat ik belangrijk vind is dat gasten niet alleen kijken, maar het Wad echt beleven. Je merkt dat de mensen dynamischer, ad-hoc, sneller, en avontuurlijker willen. En wel NU! We willen dáárheen! Linksaf! Rechtsaf! En dat kun je met die kleinere boten heel goed. Dat is gaaf.

Jelle biedt dus geen rondvaart aan over de Waddenzee. Nee je gaat echt de zand-plaat op. Of beter gezegd, naar de bodem van de zee, want 3 uur later loop je hier onderwater. Schepje mee en op zoek naar het leven op het wad. “Maar vlak de Noordzee ook niet uit!”

“Mijn favoriete trip is daarom ook, vanuit Lauwersoog, een rondje om Schiermonnikoog. Want wie heeft ooit Schiermonnikoog vanaf de Noordzijde gezien? Daar heb je kraakhelder water en er zijn nauwelijks mensen. Kijk eens wat een fantastisch gebied het hier is. Vanaf zee zo tussen die eilanden naar binnen varen naar de meanderende kreekjes en de binnenlanden. Dat is gewoon hier! We gaan met die rescueboten de Noordzee op en steken de hand onder water: wat is het water hier helder. Je hebt gewoon 20 meter zicht. Het is niet voor niets een favoriete sportduiklocatie voor wrakken. Dan varen we tussen Schiermonnikoog en Schiermondzand een zeegat in. Daar is geen scheepvaart. Er is niks. Maar wel hele diepe geulen. Dan ligt de neus van zo’n rubberboot op zo’n plaat en de achterkant in zo’n 6 meter diepe water. Dus super steil. Hier kom je vissen, dolfijntjes en tuimelaars tegen. Echt fantastisch! We gaan dus naar plekken die je nog voor jezelf kan hebben: Een unieke reis of trip als echte beloning voor jezelf.”

Jelle geniet vooral als mensen keurig opgemaakt en voorzichtig aan boord komen. Daarna komt door de beleving het pure van mensen boven. Koud, nat en helemaal los. “Ooh, dat was gaaf!” Hoe slechter het weer, hoe enthousiaster mensen er uitstappen. En daarna lekker opwarmen bij de open haard van De Noorman op de pier van Lauwersoog…

“Want kijk nou goed hè. Dit is niet Discovery Channel, dit is je eigen land!

Zeehonden zijn gewoon 2 meter lang hè. Killers, roofdieren. Je ziet ze dan met
honderden bij elkaar op de zandplaat liggen.”

”Ook bij restaurant De Noorman, op 3 meter van de (Wadden)zee, doet Jelle het op zijn eigenzinnige manier. “Ik zie veel ondernemers met een hele mooie zaak, maar ravigotte vanuit zo’n kant-en-klaar emmertje, dat vind ik persoonlijk niet kunnen. Je moet ‘shinen’ in elk detail, prikkelen. Daarom presenteer ik de kibbeling in een mooi rieten mandje met een krantje. We gebruiken geen oliebollenbeslag, maar een heerlijk tempurabeslag voor het krokante jasje. Met een homp citroen en zelfgemaakte ravigottesaus. En dan genieten, het liefst bij ons in het haventje of op de pier waar de vis net vers binnen is gebracht. Dat is vakantie. Dat moment wil je delen, niet dat plastic bakje. Het is maar een klein verschil, maar je wilt toch goede kwaliteit vis ook goed presenteren!

Op tv zag ik een of andere hipster met een mooi baardje. Storm of Splinter heette hij…ofzo… Die gaat dan met een of ander hip T-shirt staan te vertellen over zijn macrobiotische supermarkt, enzo. Dan denk ik, dat hebben wij hier ook, maar dan staat het gewoon langs de weg, zoals bij boer Teake in een zelfbedieningskraampje. Het is hier puurder!

Boek jouw avontuur via Beleef Lauwersoog!

Vergelijkbare berichten