Kald Kletske vrieden

Leer Tim, onze brouwer, kennen!

Hallo, ik ben Tim Cuperus en ben de bierbrouwer van Kâld Kletske en Dutch IPA. Ik ben erg trots dat ik het Friese bier mag brouwen en velen de smaak van Friesland mag laten ontdekken.

Hoe het begon

Het verhaal van Kâld Kletske begon allemaal met mijn buurman Sytze Hoogstins. Sytze was werkzaam in de levensmiddelentechnologie en daarnaast gepassioneerd hobbybrouwer, vanuit die passie probeerde hij zijn bieren naar een steeds hoger niveau te tillen. Op een bepaald moment was hij zo content met het bier dat hij zijn eerste “Kâld Kletske” aan Kees
Jan Kempenaar, eigenaar van de lokale Mitra, liet proeven. Kees Jan was zo enthousiast dat hij het bier graag wilde verkopen, zo werd er een eerste 1000 liter Kald Kletske gebrouwen in Raalte, dit was het ontstaan van Kâld Kletske. De eerste 1000 liter Kâld Kletske was binnen een maand uitverkocht, er moest dus meer gebrouwen worden. Sytze begon te dromen om niet meer gebruik te hoeven maken van een huurbrouwerij, maar over een eigen bierbrouwerij waar je de Kâld Kletske bieren kan proeven en ook nog een hapje kan eten.

Tot grote spijt werd Sytze terminaal ziek en hoorde van doktoren dat hij slechts nog een geringe tijd te leven had. Tijdens een bierproeverij die hij hield in zijn laatste levensfase kwam hij in contact met drie lokale ondernemers die zijn droom graag wilden verwezenlijken. Ze begonnen samen met schetsen en het idee liep zelfs wat uit de hand. Er werd begonnen aan de bouw van één van de grootste brouwerijen van Noord-Nederland. Een brouwerij en feestlocatie waar je waar je de mooiste bruiloften, gezelligste uitjes en gave feest kunt geven. Helaas is Sytze net voor de opening overleden, maar heeft het met een 3D bril mogen aanschouwen. En hij heeft mij op zijn sterfbed gevraagd of ik de hoofdbrouwer van Kâld Kletske wilde worden. Ik voel mij enorm vereerd om deze droom voort te zetten. Ik ruilde mijn baan als wiskunde rekendocent op een middelbare school in voor brouwer.

Ik volgde een opleiding bij een andere brouwerij om mezelf klaar te stomen richting de opening van de Brouwerij Dockum. In 2018 opende de brouwerij en hebben we drie nieuwe Kâld Kletske bieren toegevoegd aan het assortiment. Bovendien won onze Kâld Kletske Jiertiid in 2020 de zilveren award bij de Dutch Beer Awards. Daar ben ik natuurlijk trots op.

Go slow, buy local

Als echte Fries geniet ik van de samenwerking met Visit Friesland om Friezen en toeristen Friesland op een duurzame en verantwoorde manier te laten ontdekken. Samen met lokale ondernemers wil Visit Friesland producten en activiteiten ontwikkelen waarmee slow toerism wordt gestimuleerd. Bij deze manier van reizen ligt de nadruk op verbinding met lokale mensen, cultuur en producten. Want voor een wereldse ervaring hoef je niet ver te reizen. Of zoals we bij Kâld Kletske zeggen: “Laat je inspireren, want Friesland is gewoan spesjaal”.

PILSMOUT BOTMAS

Mijn mooiste plek in Friesland?

Ja, dat is natuurlijk “mijn eigen” Brouwerij Dockum. Maar ik kan er ook enorm van
genieten als ik onze biologische gekweekte gerst (pilsmout) ga bewonderen. Wij halen
namelijk onze gerst bewust bij Botmas, een biologische boerderij waar op regeneratieve
wijze wordt verbouwd, in Engwierum. Hiermee hebben wij een goede controle op onze
grondstoffen, versterken wij onze regio en zorgt de biologische teelt voor een vollere
smaak van de bieren. Een mooi voorbeeld van hoe wij samenwerken in de regio. Tsjoch.

Vergelijkbare berichten